RSS Feed

sâmbătă, 26 decembrie 2009

Filozofie dintr-un colt

                -- L'arte pour l'arte et l'arte n'est pas constante.-

Pentru S

  Arta pentru artist inseamna un sirag infinit de esecuri. Nu regasim finaluri,ci variante. Citim si recitim, modificam consoane in vocale,vocale in hibrizi literari si zambim. In arta nu gasesti perfectiune,ci aspiratii. Nu gasesti obiective ,ci placere. Buzele unei domnisoare faimoasa pentru cinism ce niciodata nu a optat pentru altceva decat cafea cu menta,tigari aromate si anonimat,mi-au citit din prefata unei carti necunoscute :”Arta este inutila”. Si tot ceea ce s-a publicat pana atunci -a transformat in praf cules usor intr-o clepsidra de cristal de un gentleman imbracat la frac si tenesi rosii.Si am invatat ca timpul nu este infinit. Desi fizicienii,astronomii si filozofii ne contrazic stupefiati,pentru noi timpul este o multime finita de secunde fixate de pendulul ruginit,ticaind amenintator , al unui ceas mare de perete. Caci inevitabil actiunile noastre sunt limitate de timp.Zilnic mentionam cliseic ca ”nu mai avem timp”.Si inevitabil, eu,tu si o multime necunoscuta de oameni grabiti purtam la mana ceasuri si suntem treziti in zori de alarme asurzitoare.
  Si in final,arta este vie si sublima,un personaj ubicuu al unui teatru monogamist unde se joaca o singura piesa pe mai multe scene :”Cu si despre viata”,un orator celebru in randul micilor placeri.
  Sau asa isi sustinea inflacarat monologul pedagogic un ceainic stampilat cu rosu A in fata unui strugurel medicinal uitat de o domnisoara X pe raftul singurului ei amant. Un ceainic corup de aburi si intoxicat de aspiratii intelectule,nascut dintr-o conversatie online,cu o crapatura usoara pe o parte,deasupra singurului sau orificiu gol. Un strugurel culcat pe un volum de romante, zambind apatic pe sub codul de bare care mentiona doar atat “|obiectele||nu||pot||iubi|” si avea inscriptionata marca:”S” cu o litera stacojie rotunjita cu grija. Doua obiecte ce au intrigat povestile de amor.Un ceainic amorezat de o bricheta si un strugurel obsedat de primul sarut.

Cu drag,

A

PS:Nu scrisoare,dar ceva apropiat.Poate vei dori a califica autorul drept un asexuat.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu